Om Jönköpings BK

Jönköpings BK bildades 1931 omkring västra Torget. Till en början gick föreningen under namnet Bollklubben 31, eller BK 31. I samband med att man 1934 inträdde i Riksidrottsförbundet var man tvungna att byta namn, då siffror ej tilläts i föreningsnamn på den tiden.

Föreningens verksamhet har under åren omfattat Bandy, Bordtennis, Bowling, Fotboll och Handboll. Därutöver var föreningen först i Småland med att starta en sektion för ishockey, 1939. Tilläggas skall dock att det aldrig blev några matcher spelade, sektionen la ned och det var först 1944 när Smålands ishockeyförbund startade, som den sporten tog fart. Idag bedriver föreningen enbart idrottslig verksamhet inom Fotboll.

Junevallen var JBK's första hemmaplan för fotboll. Den byggdes av medlemmarna själva och tog tre år att färdigställa. Den var placerad där Bäckadalsgymnasiet idag har sin södra parkering. När Fläktfabriken skulle bygga ut fick JBK flytta på sig till Junebäcksvallen, där man än idag spelar sina hemmamatcher i fotboll.

1996 lades det konstgräs på Junebäcksvallen, som sedan byttes ut 2009 och återigen 2019.
I oktober 2008 invigdes de nya omklädningsrummen i en fristående byggnad, belägen vid Bäckadalsgymnasiet, på västra kanten ned mot planen.